Tarih: 01.01.0001 00:00

Yurt çilesi: Birçok üniversiteli İstanbul’dan gitmeyi düşünüyor

Öğrencilerin barınma sorunu çözülmüyor. Bir ay içerisinde üniversiteyi kazanan öğrenciler, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlara yerleşecekler. Bazıları ise daha fazla para ödeyerek özel yurda çıkmak zorunda kalacak.

Milli Egitim Bakanligi’nin verilerine göre Istanbul’da 21 devlet yurdu var.

 

Toplam kapasite ise 24 bin 651. Istanbul’daki özel yurt sayisi ise 604. Özel yurtlarin kapasitesi de 94 bin 168. Ankara’da da 32 KYK yurdunun toplam kapasitesi 27 bin 225, 58 de özel yurt var.

 

Istanbul’da yurt kapasitesi toplam 120 bine yeni gelirken, üniversiteli sayisi en az 1 milyon. Yani 10 ögrenciden yalnizca 1 ögrenci yurtlarda kalabiliyor.

 

Bununla birlikte yurt fiyatlari da bu sene enflasyonla birlikte katlanmis durumda. Özel yurtlarin fiyatlari ortalama 4 bin liraya gelirken üniversite, KYK yurtlari da zamlaniyor.

 

Yaren Y., Istanbul Üniversitesi’nde okuyor ve yakin zamana kadar apartta kaliyordu.

 

Ilk geldiginde ise yer bulamadigi için zorunlu olarak akrabalarinda kalmis. Apartta geçen sene 1000 lira ödedigini belirten Yaren, su anda 2 kisilik odalar için fiyatlarin kisi basi 1600 liraya, tek kisilik odalar için de 1800 liraya çiktigini söyledi.

 

Yüzde 60’lik bir artis söz konusu. Yaren, civardaki apartlarin fiyatlarinin da 2000 liraya geldigini söyledi ve ekledi:

 

ISTANBULU TERCIH ETMEMELERINI SÖYLÜYORUM

 

*Bu sene yer ayarlayamazsam, açik ögretime geçmeyi düsünüyorum. Yapacak bir seyim yok. Bir sene kaldi bir sekilde bitirmeye çalisacagim. Istanbul tercih etmemelerini söylüyorum yakinimdaki arkadaslarima. Kesinlikle böyle bir durum var.

 

Yurt bulamadigi için apartta kalmak zorunda olan Marmara Üniversitesi ögrencisi Rozerin ise “Bizim apartin yüzde 80’i ögrenciydi neredeyse. Diger yurtlara göre daha ucuzdu. Tamamen mecburiyetten apartta kalmayi tercih ettim. Kadiköy, Üsküdar civarinda yurtlari sormustum o zaman 1800-3000 civari fiyat söylenmisti. Ben dört kisilik odada 1400 liraya kaliyordum” dedi.

 

VERDIKLERI KREDI 850, YURT 800 LIRA

 

Esra Tekinhan da Saglik Bilimleri Üniversitesi ögrencisi. Bu sene ikinci senesi. KYK yurdunda kaliyordu ve ilk giriste fiyatin 450 lirayken su anda 800 liraya çikarildigini, giriste verilen depozitodan dogan farkin da 470 lira oldugunu söyledi.

 

“Bu fiyatlar çok fazla” diyen Tekinhan, “Verdikleri kredi 850 lira. Geriye sadece 50 lira kaliyor. Bir kere zaten KYK yurtlarinin ücret bakimindan ögrenci dostu olmasi gerekiyor. Aldigimiz kredinin çok altinda yurt fiyati olmasi gerekiyor ama bakin fark, 50 lira.

 

Bir ögrenci için eve çikma ihtimali de artik yok. Daha önce üniversiteliler 2-3 kisi çikabiliyormus eve. Artik o kalmadi. Kaldigim yurt Sancaktepe’de ve Istanbul’daki en ucuz evlerin oldugu yer.

 

Orasi bile lüks hale geldi. Ki oradan okula gitmek çok zor. Metro, tramvay yok, her gün okula saatlerce yolculuk yapip ulasabiliyorum. Ögrenciler için kalacak bir yer yapiliyor ama sehrin en uzak noktasina yapiliyor.

 

Bizim bu yurttan sabah 8’deki derse yetismemiz bekleniyor. Bir senedir tiyatroya gidemedim çünkü son otobüs 9’da. Sürekli bir seylere yetismeye çalisiyorum. Geç kalacagim, yurttan atacagiz denmesinin korkusuyla yasiyorum” diye konustu.

 

CEMAAT, TARIKAT YURTLARINA MECBUR BIRAKILMAK ISTEMIYORUZ

 

Yaklasik iki yildir yurtta kalan Bogaziçi Üniversitesi ögrencisi Merve Yebi de en önemli problemin fiyat artisi oldugunu söyledi ve üniversitesindeki yurtlardan örnekler paylasti:

 

*Bu sene 650 lira vererek kaldigim 6 kisilik odanin önümüzdeki dönemdeki ücreti 1100 lira olacak. Üniversiteye gelirken elbette bunu beklemiyordum.

 

*2019daki hazirlik senemde ödedigim ücret 170 lira gibi bir fiyatti. Su an bu fiyata yurt imkani saglayan tek yer dinci, gerici tarikat veya cemaat yurtlari. Bizler bu yurtlara mecbur birakilmak istemiyoruz.

 

Yebi, konuya dair fikirlerini söyle özetledi:

 

*Bu sene yurtta kaldigim arkadaslarimla seneye de beraber kalmak istedigimiz için yurt kurasina beraber ismimizi yazdirdik fakat bu sene kaldigimiz yurtta kalmaya kisitli KYK burslarimiz/kredilerimiz yetmedigi için seneye aylik tutari 700 lira olacak, 8 kisilik yurt odasina geçecegiz.

 

*Bizler üniversitenin yurdundayiz, bir de KYK yurtlarinda kalan ve yurt çikmadigi için özel yurtta kalan arkadaslarimiz var.

 

*Onlarin durumu da bizden farkli degil. KYK yurtlarina yüzde 80 oraninda zam gündemde, özel yurt fiyatlarinin Istanbuldaki en düsük ücreti 4000 lira civari.

 

*Tüm bu zamlar yüzünden bu sene üniversitesinin oldugu sehre gelememe, üniversite egitimi görememe kaygisi yasayan arkadaslarimiz var.

 

*Üniversiteliyi kara kara düsündürten bu zamlarin yerine her birimize nitelikli yurt ve karsiliksiz burs saglanmasi devlet tarafindan karsilanamayacak, hayali bir talep degil.

 

*Bizlere ögrenci gibi degil müsteri gözüyle bakan üniversite yönetimleri de krizi bahane ederek yurtlara, yemekhanelere zam yapiyor. Bizler de bu zamlari kabul etmiyoruz.

 

*Bu zamlarin geri çekilmesi, her ögrenciye nitelikli yurt ve karsiliksiz burs saglanmasini talep ediyoruz.

 

YATAKLAR GITTI, RANZALAR GELDI

 

Yurtlara yapilan zamlarin disindan kapasite, nitelik gibi sorunlari da bulunuyor. Birçogu temiz degil, birçogunda ögrenciler sikis tikis kalmak zorunda.

 

ITÜ makine mühendisligi ögrencisi Cenker Karakus, bu duruma örnek verdi:

 

*Son 1 senedir ITÜ’de yurtta kaliyorum. 1135 lira ödüyorum. Istanbul’da kalacak hiçbir yerim yoktu. Istanbul’a gelirken düsündürüyordu bu da. ITÜ yurtlari, ögrencilerin 10’da 1’ine hizmet veriyor.

 

*Çarpici bir örnek vereyim: ITÜ vadi yurtlarindaki odalar 20 metrekare. Buralarda 3 ögrenci kaliyorduk.

 

*Bu sene odalardaki tekli yataklar kaldirilip yerine ranza koyulmaya baslandi. 18-20 metrekare arasi degisen odalara 6 kisi girmemizi istiyorlar. Olacak is degil bu, inanilmaz.

 

*Neden olarak kontenjan yetersizligini gösterecekler ama bunun suçlusu ögrenciler degil, 10’da 1’ine yetecek kadar yurt yapan okul yönetimi.

 

*Su anda bile 39 ögrenciye 3 tuvalet kabini düsüyor. Simdi ikiye arttirirsaniz kapasiteyi, gerisini siz düsünün. Ögrenciler uzun süre tuvalete girebilmek için sira bekleyecektir. Düsünebiliyor musunuz?

 

34.5° / 17.6°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.