Kasap esnafin islerinin çok durgun oldugunu ve sikintili bir dönem yasadiklarini aktaran Tüfekçi, “Biz esnaf olarak fiyatlarin geri gelecegini tahmin ediyoruz. Ama bu et çoklugu ve hayvan varligindan degil.
Maalesef is yapamamaktan dolayi olacak. Su an en büyük sikintimiz elektrik gideri. Yüksek elektrik faturalari kira bedellerini geçti. Hiç degilse bizim gibi küçük esnafa ayri bir fiyat politikasinin uygulanmasi için TESK Baskanimiz Bendevi Palandöken de bu yönde talepte bulundu” diye konustu.
Istanbul’da Haziran ayinda 17 kasabin kapanisina imza attigini söyleyen Tüfekçi, açilan kasap sayisinin ise 5 oldugunu bildirdi. Açilan ve kapanan kasap sayisinin her ay neredeyse ayni seviyede devam ettigine dikkat çeken Tüfekçi, “Su anda esnafimiz zarar ediyor.
Çünkü sattigi mali yerine koyamiyor. Yaz döneminden dolayi esnafimizin satislari yüksek fiyatlar ve Kurban Bayrami’ndan dolayi yüzde 60’nin isi düsmüs durumda. Ama girdilerimiz buna ragmen yine artiyor” ifadelerini kullandi.
Ankara’da muhitine göre et fiyatlarinin kiymada 140 ile 150 lira oldugunu, kusbasinin ise 160 ile 180 lira arasinda degistigini aktaran Ankara Kasaplar Odasi Baskani Fazli Yalçindag da, önceki hafta basinda asagi yukari yüzde 10 civarinda zam geldigini bildirdi.
Kurban Bayrami’nda Türkiye’nin yaklasik 2 aylik et ihtiyaci kadar hayvan kesildigini dile getiren Yalçindag, “Bu yil her zamankinden biraz daha az kesim oldu. Bu gerek hayvan fiyatlarinin pahali olmasi, gerekse halkin satin alma gücünün geçen zaman içinde azalmasindan kurban kesimini etkiledi. Ayrica, birçok insan bagis yoluna ya da yurt disinda kesime yönelmesi de bunda etkili oldu” dedi.
Kurban Bayrami’nin hemen ertesi hafta basinda et fiyatlarina 10 lira zam geldigini bildiren Kanarya Et Grup Yönetim Kurulu Baskani Burak Sahin, satislarda ise yüksek fiyat ve Kurban Bayrami etkisi ile yüzde 30’a yakin azalma oldugunu söyledi.
Istanbul’da bölgelere göre kiyma fiyatlari 160 lira, kusbasinin ise 170-180 lira arasinda degistigini aktaran Sahin, “En ucuz et fiyati 150 liradan basliyor. Bonfileyi 350 liraya satan kasap da var, 450 liraya satan da var” dedi.
Et fiyatlarinda yasanan sorunun bugünün meselesi olmadigini belirten Yalçindag; “Bu günleri biz çagirarak getirdik. 2009’dan beri hayvanciligi konusuyoruz. Süt fiyatlarinda düsüsler, yem fiyatlarinda artis nedeniyle üretici ellerindeki hayvanlari kesime gönderdi.
Simdi öyle bir noktadayiz ki besici 100 hayvanini kestigi zaman bugünkü fiyatlarla kârli gibi görünüyor. Fakat parasini cebine koydugunda, pazara çikip tekrar hayvan alayim gittigi zaman ancak 80 hayvan alabiliyor, kestirdigi hayvani kadar alamiyor.
Hal böyle olunca bir kaosun içerisine girmis oluyoruz” diye konustu. Havan varligi ile ilgili açiklanan verilerin güvenirliginin tartisma konusu oldugunu vurgulayan Yalçindag, “Ilan edilen hayvan varligina sahip olsaydik, su an et fiyatini konusmayacaktik.”