Solda Van Gogh’un Köylü Kadin Basi adli tablosu ve sagda röntgen ile ortaya çikan gizli otoportresi. C: National Galleries of Scotland
Van Gogh’un 1885’te tamamladigi “Köylü Bir Kadinin Basi” tablosunun arka yüzünde, Hollandali ressamin daha önce bilinmeyen bir otoportresi gizliydi.
Vincent Van Gogh parasi azaldiginda tuvalin her iki tarafini da boyamaya basladi, ancak yillar içinde bazi ters taraf resimlerinin üzeri kapatildi ve kayboldu. Simdi, onun gizli otoportrelerinden biri daha kesfedildi, bu sefer Iskoçya Ulusal Galerileri’nde.
Gizli otoportre, tuvalin arkasina yapistirilmis yapiskan ve karton katmanlari tarafindan gizlenmisti. Müze yetkilileri, malzemelerin 20. yüzyilin baslarinda, sanat eserinin yaklasmakta olan bir sergi için korunmasina yardimci olmak için uygulandigindan süpheleniyor.
Müzenin üst düzey resim konservatörü Lesley Stevenson, kesif hakkinda “Kesinlikle heyecan vericiydi. Taramalari yaparken bu mütevazi küçük resmi hiç beklemiyorduk.” diyor. Ancak müze uzmanlari, X-isinlarina baktiklarinda beklentilerini hizla revize ettiler. “Köylü kadini pek görmüyoruz ama elimizdeki kursun beyazi, Van Gogh’un yüzü için kullandigi çok daha agir pigment, röntgen ile ortaya çikiyor.”
X-ray görüntüsü, Vincent Van Gogh’un “Köyü Kadin Basi” adli tablosunun arka yüzüne boyanmis bu önceden bilinmeyen otoportresini gösteriyor. C: National Galleries of Scotland
Van Gogh, 1880’lerde kisa bir süre yasadigi Hollanda’nin güneyindeki küçük bir çiftçi toplulugu olan Nuenen’in isçi sinifi sakinlerine odaklanan bir dizi çalismanin parçasi olarak “Bir Köylü Kadinin Basi” resmini yapti. Resimdeki kadin bir çiftlik isçisi olan Gordina de Groot. Beyaz bir baslik takiyor ve yüzü gölgelerle kismen örtülü.
Van Gogh’un 1885’te bu seri hakkinda bir arkadasi ve sanatçi olan Anton Kerssemakers’e yazdigi bir mektupta, isçi sinifi konularina olan hayranligini anlatiyordu. “Bugünlerde büyük bir zevkle çalisiyorum, çünkü figür çizmeyi her seyden çok tercih ederim. Buradaki beyaz sapkali kadinlarin kafalari – bu zor – ama sonsuz derecede güzel. Tam olarak chiaroscuro – beyaz ve yüzün gölgedeki kismi, çok güzel bir tona sahip.”
Van Gogh’un Köylü Kadin Basi, sanatçinin Ulusal Galeriler Koleksiyonu’ndaki üç eserinden biri. Gizli otoportrenin kesfiyle birlikte artik toplamda dört eseri var. C: National Galleries of Scotland
Van Gogh, kendi portrelerini yaratmaya da düskündü ve Paris’te yasarken yasaminin sonuna dogru yaklasik 20 resmini çizdi. Kendi imajini yeniden yaratmak, onun için model kiralamak için para harcamadan portre çalismasi yapmanin tutumlu bir yoluydu.
Ulusal Galerilerdeki sanat tarihçileri, gizli otoportrenin 37 yasinda bir tabancayla canina kiyan sorunlu Van Gogh’un hayatina dair içgörüler sunabilecegini umuyor. Müze su anda boyaya zarar vermeden koruyucu malzemelerden istenmeyen katmanlarin en iyi nasil çikarilacagini arastiriyor.
Bu otoportre, Van Gogh’un kesfedilen ilk gizli resmi degil ve son da olmayabilir. Van Gogh’un diger çift tarafli eserleri, Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi de dahil olmak üzere daha önce ortaya çikarilmisti. Ünlü sanatçi zaman zaman eserlerinin üzerini de boyadi.
Gizli otoportreyi ortaya çikarmanin mümkün olup olmayacagi henüz belli degil, ancak bu onu göremeyeceginiz anlamina gelmiyor. Hayalet portrenin bir röntgen görüntüsü, özel bir isik kutusu kullanilarak görüntülenebilen, yaklasan serginin bir parçasi olacak.
Resim ve otoportrenin bir görüntüsü, bu yaz müzenin 30 Temmuz-13 Kasim tarihleri arasinda gerçeklesecek olan “ A Taste for Impressionism ” sergisinin bir parçasi olarak sergilenecek.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.