Beyaz eşyada daralma: ÖTV kaldırılsın, taksit sayısı artırılsın

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre; beyaz eşya iç satışları Haziran'da altı ana ürün grubunda yüzde 2 düşüşle 760 bin adede geriledi. İhracat ise Haziran'da altı ana ürün grubunda yüzde 6 düşüşle

GÜNDEM 21.07.2022 14:18:27 0
Beyaz eşyada daralma: ÖTV kaldırılsın, taksit sayısı artırılsın

 

Beyaz esyada yil sonunda iç pazarda geçen seneye kiyasla daralmis bir pazar gözlemlenecegi, ihracatin da geçen yila paralel veya geçen yilin biraz üzerinde olacagi bekleniyor.

 

Sektör, iç pazardaki daralmaya isaret ederek, 9 olan kredi karti taksit sayisinin yükseltilmesini talep ediyor. Euro-dolar paritesindeki esitlenmenin sektörü olumsuz etkiledigi vurgulanirken, paritenin sektörü zorlayacaginin alti çizildi.

 

Düzenledigi online basin toplantisinda sektörün 2022’nin ilk yarisinda aldigi sonuçlarini degerlendiren TÜRKBESD Baskani Can Dinçer, 'Hammadde fiyatlarindaki artis, tedarik sikintilari ve Rusya ve Ukrayna arasindaki savasin bu kosullari daha da agirlastirmasiyla, 2022 öngördügümüz gibi küresel ölçekte zor bir yil oluyor.

 

Türkiye’nin lokomotif sanayilerinden biri olarak tüm bu olumsuzluklara güçlü bir sekilde karsi koydugumuzu söyleyebiliriz. Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden beyaz esya sektörünün rekabet gücünü korumasi için atilmasi gereken adimlar, bu dönemde en önemli gündem maddelerimizin basinda geliyor” dedi.

 

Iç pazarda ise daralmanin yilin basindan bu yana devam ettigine dikkat çeken Dinçer, “Tüketicilerin alim gücünü desteklemek üzere kredi karti taksit sayilarinin artirilmasinin faydali olacagina inaniyoruz.

 

Ayrica, ÖTV’nin kaldirilmasi tüketicilerin ihtiyaçlarini daha rahat karsilamasini saglayarak, talebi artiracak, üretimin de güçlü sekilde devam etmesini saglayacaktir” dedi.

 

Toplantinin önemli gündem maddelerinden biri de beyaz esyanin ana girdisi olan yassi çelik ürünlerine yönelik damping önlemleri oldu. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, yassi çeligin, beyaz esya sektörünün maliyet giderlerinin ortalama yüzde 17’sini olusturdugunu söyleyerek, damping sorusturmasina konu ürünün beyaz esya sektörünün yani sira pek çok imalat sanayinin ana girdilerinden biri oldugunu vurguladi. Yavuz, “Ülkemizde üretilen sicak sac miktari, üretim için gerek duyulan talebi karsilayabilir seviye degil.

 

Aradaki fark zaruri olarak ithalat yoluyla karsilaniyor. Türkiye’nin sicak sac ithalatinin yüzde 36’si Rusya’dan, yüzde 22’si ise Ukrayna’dan yapiliyor. Her iki ülkeden de artik ithalat yapilamamasi tedarik kaynaklarini hizla çesitlendirmeyi gerektirmistir. Sorusturma kapsamindaki AB ve Güney Kore menseli ürünlere yönelik anti damping karari, beyaz esya dahil olmak üzere ihracat yapan tüm imalat sektörlerinin rekabet gücünü olumsuz etkiliyor” dedi.

 

Yavuz sözlerine söyle devam etti: “Mart ayinda Ticaret Bakanligimiz tarafindan yayimlanan Nihai Bildirim Raporu’nda, yüzde 50 seviyelerine dayanan marjlardan, nihai kararda ciddi oranda düsüs olmasi bir nebze de olsa olumludur.

 

Ancak asil beklentimiz, tedarik zincirlerinin zorlandigi ve uluslararasi konjonktürün giderek sertlestigi bir dönemde ihracatimizin belkemigini olusturan imalat sektörlerinin rekabetçiligini de artirmasi bakimindan sorusturmanin önlemsiz bir sekilde kapatilmasiydi.”

Salı 34.5 ° / 17.6 °
Salı 34.5 ° / 17.6 °
Çarşamba 34.9 ° / 21.7 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.