Tarih: 01.01.0001 00:00

17 Ağustos Depremi'nin 23 yılı: Hayatını kaybedenler anılıyor

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve 'asrın felaketi' olarak tanımlanan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti. Depremde hayatını kaybeden binlerce kişi düzenlenen törenlerle anılıyor.

 

17 Agustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklügünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, Istanbul ve Düzce'de yikima neden oldu.

 

TBMM Deprem Riskinin Arastirilarak Deprem Yönetiminde Alinmasi Gereken Önlemlerin Belirlenmesi? Amaciyla Kurulan Meclis Arastirmasi Komisyonunun Temmuz 2010 tarihli raporuna göre, depremde 17 bin 480 kisi hayatini kaybetti, 43 bin 953 kisi yaralandi.

 

Yaklasik 200 bin kisinin evsiz kaldigi, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 is yerinin yikildigi depremden 16 milyona yakin kisi degisik düzeylerde etkilendi, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 is yerinde hasar tespit edildi.

 

Depremde Istanbul'da 454 kisi yasamini yitirirken Yalova, Düzce ve Gölcük'ten kentteki hastanelere getirilen yaralilardan hayatini kaybedenlerle bu sayi 981'e çikti.

 

Istanbul'da 1880 kisinin yaralandigi depremde 41 bine yakin konut ve is yerinde hasar olustu, 18 bin 162 konut orta ve agir siddetteki hasar yüzünden oturulamaz hale geldi.

 

Kentte ayrica 3 bin 171 okuldan 820'si hasar gördü. Bunlarin 118'i orta, 13'ü agir hasarli olarak belirlendi. Istanbul'daki 10 bine yakin kamu binasinin 1137'sinde az, 387'sinde orta, 37'sinde ise agir hasar olustu.

 

Istanbul'da depremden en çok zarar gören yer Avcilar oldu. Ilçede 270 kisi hayatini kaybederken yüzlerce kisi de yaralandi. 1823 konut ve 326 is yerinin yikildigi ya da agir hasar gördügü ilçede, 5 bin 106 konut ve 872 is yerinde orta hasar, 3 bin 685 konut ve 461 is yerinde hafif hasar meydana geldi.

 

Bakanliklar ile TOKI ve diger kurumlarin is birliginde yapilan kentsel dönüsüm çalismalariyla depremin yaralari büyük oranda sarildi. TOKI, belediye ve özel sektör tarafindan yikimin yasandigi kentlerde, deprem yönetmeligine uygun binlerce yeni konut insa edildi.

 

Basta okullar ve hastaneler gibi kamu binalari olmak üzere hafif hasarli binalar depreme karsi güçlendirildi.

 

Binlerce insanin yasamini yitirdigi, ev ve is yerinin yikildigi Kocaeli'de, depremin ardindan facianin aci izleri ortadan kaldirildi. Depremde en agir yikimin yasandigi sehirde deprem yönetmeligine uygun binlerce konut insa edildi.

 

Kentsel dönüsüm çalismalari kapsaminda Gölcük, Körfez ve Izmit basta olmak üzere birçok ilçede yeni projeler hayata geçiriliyor.

 

Bu kapsamda yapi stoku açisindan en riskli bölgelerden biri olan Cedit Mahallesi'nde baslatilan 'Yerinde Kentsel Dönüsüm Projesi' ile 1105 hak sahibinin evleri yeniden yapilacak.

 

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Kocaeli Büyüksehir Belediyesince finanse edilen projede, 494 binada oturan hak sahiplerinin tahliye edilmesiyle yikim çalismalari yapildi.

 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü is birliginde hazirlanan 'Kocaeli Ili Afet Zararlarinin Azaltilmasinda Akilli Kent Uygulamasi Projesi' kapsaminda 'acil müdahale' ve 'erken uyari' sistemi kurulmasi için çalismalar devam ediyor.

 

Yine sehrin farkli noktalarina kurulan 41 deprem kayit istasyonundan elde edilen verilerle deprem haritalari ve master planlar hazirlaniyor, riskli alanlar izleniyor.

 

Limanlari ve üretim tesisleriyle Türkiye'nin uluslararasi ticaretinde önemli yere sahip olan Kocaeli, depremin ardindan geçen 23 yillik süreçte ihracatini büyük oranda artirdi.

 

Türk imalat sanayisinin yaklasik yüzde 15'ine ev sahipligi yapan kent, Türkiye'nin bu yil için belirlenen 250 milyar dolarlik ihracat hedefine en güçlü katkiyi veren iller arasinda bulunuyor.

 

Kocaeli, 1 milyar 741 milyon dolarla Istanbul'un ardindan temmuzda en fazla sanayi ihracati gerçeklestiren ikinci, otomotiv endüstrisinde ise 565 milyon 418 bin dolarla geçen ay en fazla ihracat gerçeklestiren il olmayi basardi.

 

Türkiye'nin sanayi merkezlerinden Kocaeli'de üretilen mallarin dünya pazarlarina ulasmasinda önemli rol oynayan Izmit Körfezi'ne 2021'de 9 bin 554 gemi ugradi.

 

Geçen yil, Izmit Körfezi'nin etrafindaki limanlarda geçen yil elleçlenen toplam yük miktari da 2020'ye göre yüzde 6'lik artisla 81 milyon 335 bin 143 tona ulasti.

 

Türkiye'deki limanlarda elleçlenen toplam yük miktarinin yüzde 15'inin gerçeklestirildigi Kocaeli, geçen yil bu alanda da birinci sirada yer aldi.

 

Depremin en çok etkiledigi ikinci il olan Sakarya da kentsel dönüsüm ve diger çalismalarla depremin izlerini sildi.

 

Afet sonrasi baslatilan çalismalarla 15 Temmuz Camili, Korucuk ve Karaman mahallelerinde Valilik ve diger resmi kurumlarin da içerisinde bulundugu 'yeni yerlesim bölgesi' olusturuldu.

 

TOKI tarafindan deprem yönetmeligine uygun konutlar insa edilirken Büyüksehir Belediyesi de Yenikent Park, Yenikent Kültür Merkezi ve Korucuk Park gibi sosyal donati alanlarini kente kazandirdi.

 

Sakarya'da olasi depremleri en az kayipla atlatabilmek için 'yatay kentlesme modeli' kararlilikla uygulanmaya devam ediliyor. Model sayesinde çok katli binalara ruhsat verilmezken kent sakinleri deprem yönetmeligine uygun konutlarda güvenle yasamlarini sürdürüyor.

 

Sanayi ve tarim alanindaki yatirimlariyla adindan söz ettiren Sakarya, kentsel dönüsümde de Türkiye'ye örnek oluyor. Bu kapsamda Erenler ilçesine bagli Yenimahalle ve Küpçüler mahallelerinde 666 dönüm alanda 9 etaptan olusan 'Erenler Belediyesi Kentsel Dönüsüm Projesi' hayata geçirildi.

 

Yikilanlarin yerine yapilan konutlar hak sahiplerine verilirken belediye bütçesiyle etap etap gerçeklesen projede çalismalar devam ediyor.

 

Büyüksehir Belediyesi, muhtemel afetlere hazirlikli olunmasi amaciyla kente Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) de kazandirdi. AKOM, olasi afet durumunda kriz merkezi olarak hizmet sunacak.

 

Sakarya'da sanayici ve yatirimcilara saglanan tesviklerle is dünyasi da adeta ayaga kaldirildi. Sakarya 1999'da 180 milyon dolar olan ihracatini yatirim ve tesviklerle 2021 sonu itibariyla 5 milyar dolarin üzerine çikardi.

 

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre, dünyayi etkisi altina alan salgin nedeniyle 2020'de 4 milyar 624 bin dolar ihracat gerçeklestiren kent, geçen yil 152 ülke ve 9 serbest bölgeye 5 milyar 99 milyon 790 bin dolarlik dis satis yaparak ülke ekonomisine katki sagladi.

 

Türkiye'de en çok dis satis yapan kentlerin basini çeken Sakarya, bu yilin ilk yarisinda 2 milyar 631 milyon 261 bin dolar ihracat yapti.

 

Kentte 1999'da bir olan organize sanayi bölgesi sayisi, bu süre zarfinda 11'e ulasti. Kentte 5 organize sanayi bölgesinin kurulmasi için çalismalar devam ediyor.

 

Depremin yaralarini saran kent, 23 yilda ekonomisini büyüttü.

 

Karasu ilçesinde 1995'te temeli atilan ve 2017 yilinda hizmete açilan Bati Karadeniz'in en büyük limanlarindan Karasu Limani da kentin ihracatina katki sunuyor. Limandan yapilan yolcu tasimaciligi, Ro-Ro seferleri ve tahil sevkiyatiyla kent ve ülke ihracatina daha fazla katki sunulmasi hedefleniyor.

 

Kentin kuzey bölgesinden geçen ve 19 Aralik 2020'de hizmete giren Kuzey Marmara Otoyolu da kente yönelik sanayi yatirim taleplerini artirdi.

34.5° / 17.6°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.